Svetkovina Svetog Oca Franje i župno klečanje

Listopad započinjemo marijanskom i franjevačkom pobožnošću. Tako smo i ove godine uz Kraljicu franjevačkog reda proslavili i svetkovinu našeg svetog oca Franje iz Asiza u utorak, 4. listopada.

Duhovna priprema započela je trodnevnicom pod večernjim svetim misama. Zadnju večer trodnevnice obilježili smo i obredom preminuća svetog Franje, koji je predvodio naš gvardijan fra Stipo Karajica uz sudjelovanje vlč. Filipa Lucića, fra Marinka Baotića i đakona Božidara Hadaša, te članova OFS-a, Frame i mnogih štovatelja svetog Franje.ž

Na sam dan svetkovine svetog Franje prvu svetu misu u 11 sati predslavio je vlč. Zlatko Pavetić, župnik iz Brestja, uz koncelebraciju vlč. Vjekoslava Pavlovića, vlč. Karla Šimeka, vlč. Anđela Malya, p. Davora Lukačevića i fra Marinka Baotića.

Na koncu misnog slavlja izložen je na oltar Presveti Sakrament tako da su vjernici imali priliku toga dana posjećivati crkvu i zadržati se u osobnoj molitvi pred Presvetim, tzv. župno klečanje/klanjanje predviđeno za svaku župu Zagrebačke nadbiskupije jednom u godini.

Nakon svete mise i zajedničke molitve uz čašicu razgovora svećenici i vjerni puk zadržali su se kratko ispred crkve, a potom je u Franjevačkom samostanu sv. Ilije upriličen svečani ručak za svećenike Sesvetsko-vugrovečkog dekanata.

U popodnevnim satima imali smo zajedničko čašćenje Oltarskog Sakramenta i svetu misu u 18 sati koju je predslavio gvardijan fra Stipo. Poslije večernje svete mise slavlje smo nastavili u prostorijama samostana s članovima Franjevačkog svjetovnog reda, Framom i prijateljima.

Lijep broj vjernika sudjelovao je u svim obredima i pobožnostima kroz ove dane. Ovakve svetkovine uvijek su dobra prilika da intenzivnije razmišljamo o vjerničkom životu i utječemo se u zagovor velikanima naše vjere, poput svetog Franje, te da na primjeru njihova života nastojimo biti što iskreniji i bolji Kristovi učenici.

M. Baotić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s