FOTO Svećenici i župni suradnici na duhovno-rekreativnom izletu kroz Liku

Naši fratri, župnik fra Marinko Baotić i župni vikar fra Stipo Karajica, organizirali su u subotu, 15. listopada jednodnevni duhovno-rekreativni izlet za sve aktivne suradnike župnih skupina i pojedinaca; volontere, čitače, pjevače, ministrante, čistače, članove OFS-a i Frame kroz Liku i posjet hrvatskim svetištima Svetog Josipa i Majke Božje u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Jutarnji polazak autobusom započeo je pozdravom i molitvom fra Stipe Karajice, gvardijana Samostana sv. Ilije za sretan i ispunjen put za sudionike, kao i ljude koji su im bili na usluzi na zajedničkom i nesvakidašnjem pothvatu. I gusta sesvetska jutarnja magla počela je brzo uzmicati, prepuštajući mjesto sve jačim sunčevim zrakama i raspoloženju sudionika popraćenim pjesmom, razgovorom, šalama i dosjetkama.

Uz kraću stanku zbog vozača firme “Darojković” iz Brckovljana, kao i potreba nešto starijih, nakon nepuna tri sata vožnje stigli smo do prve točke izleta, u Župu i Svetište sv. Josipa u Lički Osik nedaleko od Gospića, gdje su nas srdačno dočekali i pozdravili domaćini: župnik i upravitelj svetišta vlč. Luka Blažević i bogoslov pete godine KBF-a Karlo Špoljarić. U pratnji bogoslova Karla posjetili smo Spomen-dom dr. Ante Starčevića sagrađen 1998. godine povodom 175. obljetnice rođenja Oca Domovine u Žitniku, rodnom mjestu.

Nakon toga posjetili smo samostan sestara Karmelićanki u Gospiću, koji je sagrađen i otvoren u rujnu ove godine, tako da smo među prvima bili “sretnici i čestitari” na subotnji spomendan svete Terezije Avilske, mističarke, svetice i reformatorice redovničke zajednice karmelićanki, kao i useljenja devet sestara u prelijepo uređeno zdanje za duhovni život, molitvu i kontemplaciju.

Susret sa sestrama je bio dosta zanimljiv i ispunjen znatiželjnim upitima o životu, dnevnom redu i radu, zaključen molitvom, pjesmom i prilogom za molitvene preporuke susretljivim i dragim sestrama.

Nakon podnevnih sati bio je zajednički ručak u prostorima svetišta u Ličkom Osiku u organizaciji domaćina vlč. Luke Blaževića i njegovih suradnika. Na meniju vrijednih župnih domaćica našla se lička, vrlo ukusna pečena janjetina, kuhani lički krumpir, svježa kupus salata i kolač/kava.

Nakon zaista slasnog objeda i zahvale našim domaćinima te primopredaje prigodnih darova zaputili smo se u svetište Majke Božje od Krasna, nedaleko od Senja, na obroncima Velebita. Tu nas je dočekao i kroz povijesni i duhovni hod proveo upravitelj svetišta vlč. Stjepan Zeba.

Od važnih informacija zabilježili smo da je svetište iz 18. stoljeća, izgrađeno na temeljima srednjovjekovne crkvice i godišnje ga posjeti oko 100.000 hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i šire, od kojih najviše za svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza. Kao i drugi hodočasnici koji dođu u ovo mjesto, naš duhovno-rekreativni dan zaključen je zajedničkim misnim slavljem u crkvici svetišta koje je predvodio fra Stipo, uz asistenciju trajnog đakona Božidara Hadaša.

Nakon razgledavanja svetišta, osobne molitve i zajedničkog fotografiranja uslijedio je povratak kućama i obiteljima, pod snažnim dojmovima s ispunjenog dana. Bila je to mala gesta zahvale nas, Vaših svećenika franjevaca, našim uvijek spremnim i vrijednim župnim skupinama i pojedincima za djela i vrijeme koja čine i odvajaju za potrebe organizacije zajedničkih samostanskih i župnih događaja i izazova. Zato Vam još jednom od srca hvala, dragi sudionici, suradnici i župljani!

Vaši fra Marinko i fra Stipo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s