Darovane dvije slike Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene

Nakon završetka uskrsne izložbe velikana hrvatske moderne i suvremene umjetnosti sada pokojnog Đure Sedera u prostorima Samostana sv. Ilije proroka u Zagrebu, u utorak 9. svibnja provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić susreo se s Tajanom Seder Zalusky, kćerkom i nasljednicom slikarskog opusa pokojnog oca, i tom prigodom primio dar dvije slike Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene u Sarajevu.

Slike dimenzije 130×105 cm i 100×80 cm naslikane tehnikom ulja na platnu su “Sveti Franjo i sestrica voda” i “Gospa Olovska”.

Suradnja slikara Đure Sedera i svećenika franjevaca Bosne Srebrene počela je u vremenu njegovih najvećih slikarskih i umjetničkih ostvarenja i traje više od sedam desetljeća, posebno se to odnosi na sakralne motive koji oslikavaju mnoge franjevačke samostane, župne crkve i kapele, pa se s pravom može reći da njihova suradnja traje i danas.

“S obzirom na lijep običaj da slikar ili autor organizatoru izložbe daruje neko svoje djelo, upravo ove dvije slike, koje su bile prvi put izložene na uskrsnoj izložbi, sa zadovoljstvom darujem franjevcima ove važne drevne franjevačke institucije kao osobnu zahvalu za uspješnu suradnju i spomen na moga pokojnog oca kojemu su franjevci među prvima uvelike pomogli da svojim sakralnim motivima postane istinski slikar Božje riječi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj”, rekla je Tajana Seder Zalusky prigodom primopredaje dviju slika.

Provincijal fra Zdravko je u nazočnosti definitora i ekonoma Provincije fra Vinka Sičaje, gvardijana Samostana sv. Ilije fra Stipe Karajice i župnika u Sesvetskoj Sopnici fra Marinka Baotića zahvalio gospođi Seder Zalusky na prekrasnim darovanim slikama i s ponosom istaknuo višegodišnju plodnu suradnju svoje subraće te potaknuo gvardijane i braću u Provinciji koji nemaju nijedne slike ovog velikog hrvatskog slikara na pribavljanje barem jedne, ako ne i više za njihove samostanske i župne galerije i sakralne prostore.

Provincijal Dadić je ovom prigodom također podržao plan i razgovore prethodne i sadašnje samostanske i župne braće svećenika o potrebi i utemeljenju umjetničke galerije u kripti samostanske i župne crkve u Sesvetskoj Sopnici sa stalnim postavom slika iz sadržajnog opusa pokojnog hrvatskog akademskog slikara Đure Sedera, za što će biti potrebno definirati međusobna prava i obveze te potpisati sporazum o tome.

IKA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s