Raspored misa i pobožnosti u Velikom tjednu i na Uskrs

Liturgija Velikog tjedna je najstarija i najbogatija u kršćanskom kalendaru. Posvješćuje nam događaje Isusova ulaska u Jeruzalem (Cvjetnica), slavljenja posljednje večere, događaj križa, groba i uskrsnuća. Iz ovih događaja hranio se život prve kršćanske zajednice.

Vazmeno trodnevlje ili Veliki četvrtak, petak i subota jesu tri dana prije najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. U vazmenom trodnevlju slavimo čitavo vazmeno otajstvo: muke, smrti, uskrsnuća i proslave Isusa Krista.

Na Veliki četvrtak prisjećamo se Isusove Posljednje večere proslavljene s apostolima. Tada je ustanovljena euharistija. Važan događaj Posljednje večere jest Isusovo pranje nogu apostolima koje znakovito upućuje na zapovijed ljubavi. Taj obred je bio uobičajen u Izraelskom narodu, ali ga je vršio najniži sluga. Isus se nije sramio toliko poniziti pred svojim Apostolima, i poručiti im: “…Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.”

Nakon Posljednje večere Isus s Učenicima odlazi na Maslinsku goru gdje se obično povlačio na molitvu. Te noći ga je uhvatio smrtni strah te se, budući da je znao što mu se sve treba dogoditi, znojio, a znoj njegov bijaše kao kaplje krvi. Molio je: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.”

Događaj Velikog petka najbolji je primjer potpunog predanja svoga života u Božje ruke. Isus je bio uhvaćen, osuđen, bičevan, trnjem okrunjen, ismijan i pogubljen kao najveći zločinac – razapinjanjem na križ. Sve je to podnio iz ljubavi, zato je i mogao s križa moliti za svoje tužitelje i ubojice: “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!”. Josip iz Arimateje, potajni Isusov učenik, skinuo je Isusovo tijelo i položio u svoj novoisklesani grob.

Mi vjernici na Veliku subotu, kroz dan, odlazimo u crkvu pomoliti se kod Isusova groba, a uvečer slavimo misu bdijenja koja je vrhunac Vazmenog trodnevlja. U toj vazmenoj noći slavimo pobjedu Života nad smrću, prisjećamo se Božjih djela spasenja kroz povijest, slavimo ulazak novih članova u kršćansku zajednicu kroz sakrament krštenja, a vrhunac vazmene noći je svečana sveta misa.

U Velikom tjednu u našoj župi neće biti moguće primiti sakrament ispovijedi. Zahvaljujemo onima koji su to učinili proteklih dana i na velikoj župnoj ispovijedi u subotu uoči Cvjetnice od 9.30.

Cvjetnica

sveta misa (9 sati)

svečana sveta misa s procesijom (11 sati)

  • spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem
  • blagoslov maslinovih grančica
  • čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krista

Veliki četvrtak

misa Večere Gospodnje (18 sati)

  • spomen na Isusovu Posljednju večeru sa svojim učenicima
  • getsemanska ura: molitva i razmatranje u kapelici svetog Ante

Veliki petak

obredi (18 sati)

  • služba riječi
  • klanjanje križu
  • sveta pričest

Sakupljena milostinja ide za Kristov grob, tj. za potrebe Svete Zemlje.

Nakon obreda vjernici se mogu pomoliti kraj Isusova groba, koji će biti izložen u crkvi cijelu noć i na dan Velike subote.

Velika subota

blagoslov jela (12 sati)

misa Vazmenog bdijenja (20 sati)

  • služba svjetla
  • služba riječi
  • krsna služba
  • euharistija

Uskrs

svečane svete mise (9 sati, 11 sati)

Uskrsni ponedjeljak

svečane svete mise (9 sati, 11 sati)

Komentiraj