19. nedjelja kroz godinu C

19. NEDJELJA – C 2016.
Mudr 18,6-9;
Ps 33,1.12.18-20.22; Heb 11,1-2.8-19; Lk 12,32-48

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: “Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!” “Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijeliti će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.”

Riječ Gospodnja

Ljubav, uspjeh ili bogatstvo – što ti biraš?

Jednom je jedna žena zalijevala vrt, kada je ugledala tri starca pored vrtne ograde – Nije ih poznavala pa im je rekla: Mislim da vas ne poznajem, ali mi se čini da ste gladni. Molim vas uđite i pojedite nešto. Starci su je upitali: Je li Vaš muž doma? odgovorila je, nije Onda moramo otići, rekli su. Navečer kada joj se muž vratio, žena mu je ispričala o susretu sa starcima. Sada im možeš reći da sam se vratio i pozvati ih unutra, rekao je muž, i žena je otišla pozvati starce na večeru.

Na žalost, ne možemo svi prihvatiti Vaš ljubazni poziv, rekli su joj starci. Zašto ne? upitala je iznenađena žena. Jedan od staraca pokaza na drugog i reče: Njegovo ime je Bogatstvo Potom pokaza na trećega i reče: Njemu je ime Uspjeh. A meni je ime Ljubav. Pođi k mužu i skupa odlučite kojega biste od nas trojice pozvali u kuću.

Žena se vratila i sve ispripovijedila mužu. Muž presretan reče: Super! Pozovi Bogatstvo da sa svim i svačim napuni našu kuću! Ona pak nije bila zadovoljna njegovim prijedlogom: Radije bih pozvala Uspjeh? Razgovor je slušala njihova kći i sva oduševljena rekla: Zar ne bi bilo bolje pozvati Ljubav? Naš dom bi potom bio napunjen Ljubavlju! Poslušavši savjet njihove kćeri, muž reče ženi: Pođi van i zamoli Ljubav neka bude naš gost. Žena je pošla van i upitala: Tko je od vas Ljubav? Molim neka dođe i bude naš dragi gost.

Ljubav je sjedila u invalidskim kolicima i skupa s njima odvezla se u kuću. Druga dva starca su krenula za njom. Zaprepaštena žena je upitala zašto idu i Bogatstvo i Uspjeh, kada je ona pozvala samo Ljubav? Starci su u glas odgovorili: Da si pozvala Bogatstvo ili Uspjeh, druga dva bi bili otišli. No, ti si pozvala Ljubav i kamo god Ona ide, nas dva je slijedimo!

Župni listić br. 469

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s