VIDEO: Nadbiskupijsko hodočašće mladih u Mariju Bistricu

Rujan, vrijeme koje slijedi nakon dugog odmora. Za mnoge samo početak nove školske i akademske godine, početak novih napetosti, no za tisuće mladih vjernika Zagreba i okolice dugoiščekivano Nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu, 285. po redu, iz perspektive vjernika Grada Zagreba. Dva dana zajedničkog druženja, zajedništva u molitvi i pjesmi, zajedništva u Gospodinu.

hodocasce_mb_2016_01

Hodočasnički vlak pun uzbuđene mladeži, među kojima je bilo i 50-ak framaša Zagrebačkog područnog bratstva, krenuo je s Glavnog kolodvora u Zagrebu u subotu, 10. rujna nešto iza 7:30. U vlaku prema Konjščini proveli smo nepuna dva sata, a onda su redari započeli svoj posao i uputili sve osobe na početak našeg dvosatnog hoda. Po dolasku u Bistricu imali smo priliku za kratak odmor te smo kasnije sudjelovali na svetoj misi.

Propovijed nije bila kao svaka druga. Bila je posebnija. Vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, ovaj se put odlučio obratiti prvenstveno mladim djevojkama.

hodocasce_mb_2016_04

“Budite poput Marije”, rekao je, “samo tako ćete uvijek biti posebne”. Dakle, trebale bismo Mu se u potpunosti predati, biti milosrdne, jednostavne, ponizne i jedino tada će nam Gospodin ispuniti srce ljubavlju i zapaliti ga svojim žarom, kao što je učinio s Marijom. Mladićima je poručio da tijekom cijelog života slijede primjer svetog Josipa i budu mudri, pošteni i uporni te da svoj križ prihvate i nose kao milost, a ne teret.

Još je jedan događaj na poseban način obilježio ovo hodočašće, svjedočanstvo skromne i simpatične atletičarke Blanke Vlašić koja vjeruje da njena priča nije bitno posebnija od drugih ni po čemu drugom osim po tome što je javna. Ali ja smatram da ipak jest malo posebnija.


U vremenu u kojem se djeca i mladi ugledaju na javne ličnosti i poznate osobe s iskrivljenom slikom stvarnosti i istine itekako treba postojati jedna Blanka. Blanka koja će reći da slava i hvala za ovozemaljskog zivota nisu prioritet, a ponajmanje cilj. Blanka koja će reći da je bolest milost, a križ biser. Blanka kojoj nije problem reći da živi čisto pa makar cijeli svijet to čuo. Blanka koja će evangelizirati. Blanka koja će na sav glas uzviknuti da voli i treba Krista! Svijet, a najviše mladi koji zaista čeznu za time da budu prihvaćeni i ljubljeni trebaju više toga. Više Krista i osoba koje će ih voditi Njemu!


Nakon prekrasne kateheze usljedio je doček ostalih hodočasnika Grada Zagreba, a nakon toga put svjetla, mir i sabranost te cjelonoćno klanjanje u bazilici. Nedjelju, Dan Gospodnji započeli smo križnim putom, a nešto kasnije dvodnevni boravak kod naše nebeske majke okrunili smo svetom misom koju je predvodio kardinal Josip Bozanić.

hodocasce_mb_2016_03

Sve u svemu, ovo je hodočašće bilo još jedno novo iskustvo i novi duhovni rast za mene, a ovaj tekst samo pokušaj da podijelim mali dio onoga što sam osjetila i doživjela. Shvatila sam da Onaj gore djeluje kroz naizgled malene stvari i postupke. Djeluje kroz zagrljaj, kroz razgovor s osobom koja je, baš poput mene, prihvatila Isusa za svog spasitelja, ali i kroz onih 1500 duša okupljenih u Njegovo ime! Zato sada u potpunosti shvaćam da je reći Gospodinu DA zaista bila najbolja i najisplativija odluka u mom životu.

Laura Bešlić, Frama Sesvetska Sopnica

hodocasce_mb_2016_02

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s