24. nedjelja kroz godinu C

24. NEDJELJA – C 2016.
Izl 32,7-11.13-14; Ps 51,3-4.12-13.17.19; 1Tim 1,12-17;Lk 15,1-32

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.«

Nato im Isus kaza ovu prispodobu: »Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’ Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.

Ili koja to žena, ima li deset drahma pa izgubi jednu drahmu, ne zapali svjetiljku, pomete kuću i brižljivo pretraži dok je ne nađe? A kad je nađe, pozove prijateljice i susjede pa će im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu što je bijah izgubila.’ Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim zbog jednog obraćena grešnika.«

Riječ Gospodnja.

Za razmišljanje

U evanđelju se spominju tri prispodobe: izgubljena ovca, izgubljena drahma, izgubljeni sin. Sve tri prispodobe nose jedinstvenu poruku: Bog traži grešnika, ide mu ususret, želi se s njime naći, čak i pod cijenu da ostavi sve što već ima, sve one s kojima je u zajedništvu.

U prispodobi o izgubljenoj ovci zapravo je riječ o Isusu – dobrom pastiru koji sve čini za svoje ovce i ne miruje dok i onu posljednju, koja je “propali slučaj”, ne podigne na ramena i radosno vrati u ovčaru.

Prispodoba o izgubljenoj drahmi govori o Isusu koji se ponizio i sišao s neba, postao čovjekom da bi nam pokazao tko smo zapravo mi.

Prispodoba o izgubljenom sinu zapravo je otkrivanje Boga koji je milosrdni otac.

Isus nam želi pokazati bezgraničnu ljubav našeg milosrdnog Oca. Zajednička osnova ovih prispodoba je radost što je pronađeno ono što je izgubljeno. Pastir se silno raduje zbog pronađene ovce. Žena se veseli zbog nađene drahme. Otac se raduje sinu koji bijaše izgubljen pa se ponovo našao, povratio. Tako će se i Bog radovati kad uz mnoge “pravednike” i jednom najmanjem raskajanom grešniku bude mogao udijeliti svoje spasenje. Bog će se čak „više“ radovati. Takav je On – Bog koji oprašta bezgranično, bez kolebanja. Uvijek želi spasiti izgubljene i zalutale – i oni su njegovi. Njihovo lutanje ga boli, ali ga silno veseli njihov povratak.

Bog za pultom

Poučna duhovna priča! Neka je žena sanjala da je ušla u veliku trgovinu i tu je, na svoje ogromno iznenađenje, vidjela Boga za pultom. “Što prodaješ?”, upitala je. “Sve što ti srce zaželi”, odgovori Bog.

Žena je jedva povjerovala u ono što je čula i odluči tražiti ono najbolje što ljudsko srce može zaželjeti. “Hoću mir za dušu, i ljubav, i sreću, i mudrost, i slobodu od straha”, reče. Potom, nakon kratkog razmišljanja, doda: “Ali ne samo za mene, već za svakoga na svijetu.”

Bog se nasmijao. “Mislim da si me pogrešno shvatila, draga moja”, reče Bog. “Ovdje ne prodajemo plodove. Samo sjeme.”

Bitno.net

Župni listić br. 474

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s