12. nedjelja kroz godinu A

12. NEDJELJA KROZ GODINU - A - 2017.
Jr 20, 10-13; Ps 69, 8-10.14.17.33-35; Rim 5,12-15; Mt10,26-33

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima:

»Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.

Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vrijedniji ste nego mnogo vrabaca.

Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.«

Riječ Gospodnja.

 

Kada ne želiš vidjeti poruku koju ti šalje Bog

Pripovijeda mi jedna mlađa osoba kako je, vozeći se automobilom kroz grad, zastala pred pješačkim prijelazom da propusti dvoje starčeka. Dvoje starčeka – tako je rekla. Istina, s obzirom na njezinu dob, lako je moguće da se ta odrednica odnosi na prošireniji krug ljudi, na mnoge od nas.

Pripovijeda mi da su se oni, vidjevši da je zastala, uhvatili za ruke i tako – s rukom u ruci – pošli preko pješačkog prijelaza. Ali umjesto da se požure, išli su polako – s noge na nogu. Ni to im nije bilo dovoljno; nasred pješačkog prijelaza zastali su i poljubili se. Za moju pripovjedačicu to je bilo odviše.

– Tlak mi je skočio na dvjesto! – rekla mi je.

– Nisam znala što bih učinila. I zašto sam uopće zastala pred pješačkim prijelazom?! Zatrubila sam im, a oni su nastavili s noge na nogu kao da se to njih ne tiče.

Pogledao sam ju i rekao:

– Ne razumijem te. Bog ti pošalje jedan krasan par da ti prenesu njegovu poruku, a ti mu trubiš?!

Budući da ni ona mene nije razumjela, rekao sam joj:

– Bog ti je želio reći da malo usporiš. I odmah ti je pokazao kako će ti život izgledati, budeš li usporila… Pokazao ti je kakav ti život želi…


U utrci sa svojim obvezama, utrci koju sami sebi namećemo, tako često projurimo mimo svog života. Kad na kraju dana osjetimo potrebu pobrojati nekome gdje smo sve bili, što smo sve od jutra učinili, dogodi nam se da moramo zaključiti da toga dana zapravo nismo ni živjeli: da smo samo odrađivali nešto što nazivamo svojim životom.

Zaključimo da to i nije bio naš dan. Da ga nismo dospjeli na dobar način podijeliti sa svojima. Zaključimo da takav dan ne bismo poželjeli nekome koga volimo. Uistinu, dan u kojemu nismo imali vremena za ljude i Boga, i nije bio dan.

Dan u kojemu se nismo potrudili čuti, u kojemu smo prečuli one s kojima živimo, one koje volimo, u kojemu im nismo dopustili da dođu do riječi, prevaren je dan. Dan kroz koji nismo išli u Božjoj prisutnosti prosuli smo poput pijeska u vjetar.

Dužni smo i sebi samima i svima kojima je mjesto u našem srcu, dužni smo životu,naći vremena za srce svoga života. Za ljubav. Ne ispunimo li taj dug, sreća koja nam je nadohvat ruke, nadohvat duše, ostat će nam nedostupna. I oskudijevat ćemo. I toliki, toliki će zbog toga oskudijevati.

Stjepan Lice

Župne obavijesti

  • Danas je 12. nedjelja kroz godinu. Mise su u 9, 11 i 18 sati.
  • Tisak: Glas koncila.
  • U srijedu poslije mise je skupština OFS-a.
  • U četvrtak je svetkovina sv. Petra i Pavla, kod nas je misa u 18 sati.
  • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Ružica Pavić. Svi ste pozvani.
  • U sljedeću nedjelju, 2. srpnja u našoj župi bit će 9. susret raseljenih vjernika župa kotorvaroške doline. Svetu misu u 11 sati predslavit će župnik Sokolina i Vrbanjaca fra Juro Tokalić. Tu nedjelju neće biti večernje mise u 18 sati.

Ženidbeni navještaji

  • Ženi se Slavko Jagodin, rođen 13.8.1996. u Livnu, sin Branka i Milke rođ. Crnoja iz Sesveta i Blaženka Sirovina, rođena 15.11.1996. u Zagrebu, kći Ante i Mire rođ. Pekez iz Sesveta. Mladić i djevojka vjenčat će se 8.7.2017.
  • Žeeni se Ante Lušo, rođen 25.12.1983. u Gradačcu, sin Nikice i Mare rođ. Matić iz Sopničkog odv. 5 N i Marina Lušo, rođena 12.10.1989. u Zagrebu, kći Zlatka i Anke rođ. Tomljanović iz Granešine. Mladić i djevojka vjenčat će se 15.7.2017.

Misne nakane, 26. lipnja – 2. srpnja

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 26.6. Ivan i Pavao 18 sati za + Zdravka Andrašeka
utorak, 27.6. Ladislav Ugarski 18 sati za ++ iz ob. Behtanić i Bek
za ++ Jelu, Ivicu i Juricu Radoš
za + Peju Volara
za + Peru Zubaka i duše u čistilištu
za ++ iz ob. Đogaš i Ružu Barešić
za ++ Antu i Danicu Lozić
na čast sv. Josipu
za + Stipu Zirduma i ++ iz ob.
za ++ Peru i Peju Pavlovića
za + Petra Andrića
za + Niku Andrića
za duše u čistilištu
srijeda, 28.6. Irenej 18 sati za + Iliju Krajinovića
četvrtak, 29.6. Sveti Petar i Pavao, apostoli 18 sati za + Petra Tolića
petak, 30.6. Rimski Prvomučenici 18 sati za ++ Mariju i Matu Čička te Maru Petrović
subota, 1.7. Aron 18 sati za ++ Ružu i Marijana Kneževića te Đuru Šokčevića
nedjelja, 2.7. 13. kroz godinu A; Oton 9 sati za ++ Petra, Anđu i Mariju Begić te ++ iz ob.
11 sati pro populo
za ++ Peju i Maru Kurtušić te Matiju Mandić
18 sati NEMA MISE

>>> Župni listić br. 515 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s