Franjevci Bosne Srebrene na oproštaju od apostolskog nuncija D’Errica

Apostolski nuncij, nadbiskup Alessandro D’Errico priredio je u utorak, 27. lipnja u prostorijama Apostolske nuncijature na zagrebačkom Ksaveru oproštaj na završetku službe u Hrvatskoj.

Papa Franjo dosadašnjeg apostolskog nuncija postavio je na novu dužnost na Malti i Libiji. On se u ponedjeljak misom u Zagrebačkoj katedrali oprostio s vjernicima, a u utorak je to učinio na primanju s brojnim uzvanicima i predstavnicima vjerskog života, državnih i gradskih vlasti, znanosti i kulture iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i većeg broja veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Na oproštaju su bili nazočni i franjevci Bosne Srebrene na službi u Zagrebu, naš župnik i definitor Provincije fra Zdravko Dadić te župni vikar fra Stipo Karajica. Franjevci su apostolskom nunciju zahvalili za sve što je kao predstavnik Svetoga Oca činio za dobrobit vjernika i svećenika franjevaca tijekom službe u Bosni i Hercegovini, odakle datira poznanstvo i suradnja koja se nastavila i tijekom službe u Zagrebu.

Posebno nam je ostao u sjećanju njegov prvi posjet župi, franjevcima i vjernicima u Sesvetskoj Sopnici u kolovozu 2013., kada je predslavio glavnu svečanu misu za župnog patrona Porcijunkulu, 2. kolovoza. Nuncij D’Errico u oproštajnom je govoru poručio i zaželio da bude preneseno subraći i vjernicima u Bosni i Hercegovini:

“Dok se pripremam napustiti Zagreb, teško mi je izraziti osjećaje koji ispunjaju moju dušu za 11 godina mog služenja hrvatskom narodu. Točno prije pet godina, u sarajevskoj katedrali predvodio sam svečano slavlje na završetku intenzivnih godina koje sam proveo s hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Božja je providnost odredila da moj dolazak u Zagreb bude u posebno važnom trenutku za Hrvatsku. Mislim prije svega na 1. srpnja 2013. kada je Hrvatska okrunila uspjehom završetak svog dugog puta prema europskim integracijama. Osvrćem se i na specifično crkvenu razinu na kojoj su se ostvarili također važni događaji: pet biskupskih imenovanja, radni susreti Mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka za ponovno zajedničko iščitavanje uloge lika blaženoga Alojzija Stepinca, posjeti visokih hrvatskih dužnosnika Vatikanu i posjet nekolicine kardinala Rimske Kurije Hrvatskoj.

Osim toga, gledajući unatrag na sve što se zbivalo, držim da je, uz ove velike događaje, bilo i drugih manje upečatljivih, diskretnih, ali i oni su od velike važnosti za misiju koju mi je Sveti Otac povjerio. Osvrćem se posebno na kontakte koje sam nastojao uspostaviti s civilnim i vjerskim vlastima s ciljem stvaranja kulture dijaloga, skladne društvene atmosfere, vjerske tolerancije i dobrih ekumenskih i međureligijskih odnosa.

Stoga, uz zahvalu Vječnom Gospodaru povijesti, želim izraziti svoju duboku zahvalnost za bratsko prijateljstvo koje ste mi pružali, za razumijevanje na koje sam nailazio, za podršku i duhovnu blizinu kojom ste me pratili, dobrodošlicu kojom ste me primili, ponekad i u vrlo delikatnim prigodama. U molitvenom ozračju moja zahvalna misao ide ponajprije civilnim vlastima za osobitu pažnju koju su uvijek pokazivale prema meni i prema Svetoj Stolici, svemu Božjem narodu u Hrvatskoj i neka mi bude dopušteno ponoviti: hvala, hvala za sve, od srca hvala.

Došlo je vrijeme da si kažemo doviđenja. Nije mi to jednostavno izreći, nakon više od 11 godina služenja hrvatskom narodu. Rekao sam to i poglavarima Svete Stolice. Preporučujem se i u vaše molitve. Siguran sam da ćete me snažnim molitvama pratiti u mom novom poslanju. Kako vam je poznato, moje biskupsko geslo je Veni Sancte Spiritus. Molim vas, izrecite često ovaj zaziv – molitvu sa mnom. To je kratka molitva i lako se pamti”, zaključio je apostolski nuncij D’Errico.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s