FOTO: Deveti susret kotorvaroških Hrvata u Zagrebu

U nedjelju, 2. srpnja održan je tradicionalni deveti susret raseljenih vjernika Hrvata iz župa Kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja tog živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni.

Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske pred više stotina vjernika iz ovog područja koje je uvelike stradalo u posljednjem ratu. Misno slavlje u 11 sati predvodio je fra Juro Tokalić, župnik i upravitelj župe Sokoline i Vrbanjci uz suslavlje gvardijana samostana Sv. Luke u Jajcu fra Ante Šimunovića, gvardijana zagrebačkog samostana Sv. Ilije prof. fra Bože Lujića, sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Fra Juro je pozdravio vjernike župa u starom i novom kraju naglasivši važnost okupljanja te uzajamnog poštovanja u vremenu modernizma, konformizma, hedonizma i svekolike otuđenosti kada je mnogo toga materijalnog dostupno, ali su spone među ljudima slabe i sve slabije.

Okupljene je ujedno na kraju misnog slavlja pozdravio i predsjednik Udruge raseljenih Kotorvarošana u Zagrebu Marko Bilobrk izrazivši zadovoljstvo nešto većim brojem okupljenih ove godine te s nadom da će se i nadalje čuvati spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg su potekli, a danas su brojni raseljeni diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Okupljene je riječima dobrodošlice na početku misnog slavlja pozdravio sopnički župnik fra Zdravko Dadić i izrazio zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje godišnje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj na služenje franjevcima Bosne Srebrene.

Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak, kao i značajan broj članova župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame. Ovom susretu nazočili su kao podrška i vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Uskoplja, Kupresa, Rame, Busovače, Usore, Banja Luke te drugih krajeva gdje žive Hrvati.

Nakon misnog slavlja upriličeno je narodno druženje uz kršćanske “agape ljubavi” u kripti župne crkve, uz čašicu pića i razgovora te pratnju benda Tamburix iz Zagreba, kojima se kasnije pridružio poznati hrvatski glazbenik Miroslav Škoro i članovi Kuburaške udruge Okić, koje je predvodio potpredsjednik Mirko Smetko, obučeni u svoje tradicionalne zaštitničke odore.

Ovom prigodom organiziran je štand s knjigama i drugim suvenirima, koja simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša od srednjeg vijeka, turskih vremena, 19. i 20. stoljeća pa sve do upečatljivih etapa “Bijelog puta” organiziranog slanja humanitarne pomoći opkoljenim Hrvatima u Srednjoj Bosni ratne 1993. Predstavljena je ukratko i prigodna literatura o migracijama, tradiciji, kulturi i vjeri tamošnjih Hrvata. Okupljeni su mogli razgledati i narodne rukotvorine iz ovog podneblja.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk i predsjednik Organizacijskog odbora fra Stipo Karajica pozdravili su i zahvalili okupljenim Kotorvarošanima i nazočnim vjernicima te ih pozvali na pripremu i odziv na dogodine jubilarni deseti susret i da tako zajednički ne dopuste zaboravu vezu s rodnim zavičajem.

Misi i devetom susretu raseljenih Kotorvarošana nazočili su i brojni gosti; predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu Anto Brtan, predstavnik Zajednice branitelja “Gojko Šušak” Mijo Crnoja, član Upravnog odbora Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Zagrebu dr. Ivan Marčeta, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava Milan Draženović, dopredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Dražen Markota i predsjednik mjesnog odbora Stari Retkovec Anto Ešegović.

Matej Škarica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s