FOTO: Zavjetno hodočašće u Lourdes

Župe Zagrebačke nadbiskupije Sesvetska Sela i Sesvetska Sopnica zajednički su organizirale zavjetno hodočašće u najveće marijansko svetište Lourdes u Francuskoj, koje je trajalo od 9. do 11. veljače.

Ovim hodočašćem 180 vjernika željelo je Majci Božjoj zahvaliti za sve milosti koje su kao vjernici i njezini štovatelji primili po njezinu zagovoru i ujedno proslaviti blagdan Gospe Lurdske, Svjetski dan bolesnika.

Zavjetnom zajedništvu hodočasnika ovih dviju župa pridružila se i skupina hodočasnika rodom iz župe Kotor Varoš, predvođeni Kotorvarošaninom i samostansko-župnim vikarom fra Stipom Karajicom.

Hodočasnici su tijekom dvodnevnog boravka u Lourdesu mogli posjetiti znamenitosti svetišta: Baziliku svete Krunice, Kriptu i Baziliku Bezgrešnog Začeća, kao i mjesta vezana uz život svete Bernardice Soubiros: rodnu kuću – mlin Boly, zatvor Cachot gdje je živjela njezina obitelj, župnu crkvu Srca Isusova gdje je krštena i primila svetu pričest, vrata svetog Mihaela i svetog Josipa, arkade, Grotto – špilju ukazanja…

Poseban molitveni i zavjetni osjećaj pobožnosti dao je drugi dan boravka kroz sudjelovanje na križnom putu, obredu vode i zajedničkoj marijanskoj procesiji sa svijećama u večernjim satima.

Kruna zavjetnog hodočašća bilo je sudjelovanje na međunarodnoj svetoj misi u podzemnoj bazilici pape Pia X. koju je predslavio kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu, u nazočnosti oko 30.000 hodočasnika i vjernika te preko 500 svećenika pristiglih iz cijeloga svijeta.

Na kraju mise biskup Jacques Benoit-Gonnin, na Svjetski dan bolesnika, objavio je čudesno izlječenje francuske redovnice Bernadette Moriau (69) nakon hodočašća u Lourdes 2008., što je 70. čudo koje je Crkva priznala u tom svetištu tijekom posljednjih 160 godina.

Sestra Bernadette Moriau rođena je na sjeveru Francuske 1939. i od 1966. patila je od bolova u kralježnici. Ni nakon četiri operacije nije mogla raditi kao bolničarka niti hodati bez poteškoća.

Početkom srpnja 2008. sudjelovala je u hodočašću u Lourdesu, gdje je primila sakrament bolesničkog pomazanja. Po povratku, 11. srpnja, doživjela je neuobičajene osjete i unutarnji glas rekao joj je da skine sve aparate, korzet i udlagu, piše u tekstu biskupije. Istog dana sestra Bernadette prekinula je sva liječenja.

“To naglo, trenutačno i potpuno trajno izlječenje i dalje je neobjašnjivo prema našim sadašnjim znanstvenim spoznajama pa ga je mons. Jacques Benoit-Gonnin proglasio izvanrednim i čudesnim, a božansko obilježje izlječenja sestre Bernadette Moriau postignuto je posredovanjem Djevice Marije”, stoji u tekstu biskupije Beauvaisa.

Na polasku iz svetišta prema zračnoj luci posjetili smo Bartres nedaleko od Lourdesa, gdje je Bernardica živjela kao pastirica kod stare dadilje Marije Lagues te smo posjetili župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja iz 14. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a, gdje se čuvaju relikvije i prvo pismo koje je Bernardica napisala.

Svakodnevnim slavljima svetih misa, služenjem i pjesmom koje su nam omogućavali naši duhovni pastiri vlč. Antun, vlč. Ljubo, vlč. Maks, vlč. Božidar, vlč. Vladimir i fra Stipo stvoreno je snažno duhovno ozračje zajedništva koje je uvelike pomoglo usvojiti sve dragocjene poruke mjesta koja smo pohodili i dublje se povezali s porukama koje je sveta Bernardica primila od Majke Božje, zajedničke nam nebeske zaštitnice.

Pet su osnovnih znakova Lourdesa: voda, stijena, svjetlo, mnoštvo i bolesni. Lourdes je bio mali trgovački gradić smješten u podnožju Pirineja u kojem se najviše isticao utvrđeni dvorac.

Mjesto u kojem se Djevica Marija ukazala 1858. godine Bernardici Soubiros postalo je jedno od glavnih odredišta katoličkih hodočašća u svijetu i razvilo se u veliko turističko odredište kao marijansko svetište. Danas broji oko 17.000 stanovnika, ima preko 400 hotela i sposoban je prihvatiti između pet i šest milijuna hodočasnika i turista svake godine. To je mjesto molitve, pokore, mira, milosti i čudesa.

Petra Pranjić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s