FOTO: Naše framašice na područnom seminaru za voditelje formacije i školi animatora

Ovogodišnja XII. škola animatora i XI. seminar za voditelje formacije održali su se od 23. do 25. veljače u Kloštar Ivaniću pod geslom “U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite” (Rim 12,11).

Voditelji škole bili su Luka Tripalo (OFS), Domagoj Dorešić (Frama Zagreb-Leopold Bogdan Mandić) i fra Tomislav Trandler iz Frame Zagreb-Sveti Mihael, a seminara Nikolina Bagarić (Frama Zagreb-Sveti Mihael) i Domagoj Rogina (OFS) kao gost iznenađenja.


Dojmovi sa seminara

Kada kažemo voditelj formacije, što to uopće znači? Krenut ćemo od formacije. Formirati znači nešto oblikovati, u ovom slučaju nekoga. Kao voditeljica formacije moja je zadaća formirati ljude u bratstvu, ali ne onako kako ja želim i kako ih ja vidim, nego ih gledati očima kakvim ih Bog vidi, Božjim očima promatrati čovjeka i vidjeti ono što je Bog želio za njega da postane.

U čovjeku trebamo prepoznati ono što je on trenutačno i ono što on može ili želi biti. Sva ta formacija počiva na susretima koji svakome od nas pomažu pronaći sebe i na kraju ostvariti sebe. Ovdje je bitno moje vodstvo, ali treba malo zastati i razmisliti tko zapravo vodi i formira – najprije mene pa onda svu braću i sestre koji žive u mome bratstvu. To ne mogu biti sama ja ili moji brat i sestra.

Onaj skriveni, nevidljivi, ali zasigurno pravi voditelj formacije jest Duh Sveti. On je onaj koji pokreće, koji uči slušati i koji uči gledati Božjim očima. Ponekad se čovjek umori i ne zna gdje ide i čini se kao da nema izlaza, ali često se u takvim situacijama dogodi da čovjek pokušava sve vlastitim snagama.

Čovjek nije rođen da bude sam, u njemu je stalno prisutan Bog. I upravo zato što nismo rođeni da budemo sami i što je u nama prisutan Bog, svatko od nas pozvan je osloniti se na Njega i prenositi ga drugima. Bog je taj temelj bez kojega se sve ruši.

Možemo graditi na vlastitim temeljima, ali ono što ostaje zauvijek jest Bog, stoga bez Njega ništa nije vječno, samo s Njim sav naš trud dobiva smisao iako se ponekad čini da stojimo pred zidom. Služba voditelja formacije, stoga, zahtjeva “suradnju” (koja se ostvaruje u molitvi) između njega i Boga gdje je, naravno, Bog ipak uvijek u pravu, stoga Ga treba osluškivati u tišini i vršiti Njegove zapovijedi.

Sve ovo naučila sam na seminaru koji mi je pomogao posvijestiti važnost moje službe kao i važnost molitve bez koje niti jedan voditelj formacije ne može želi li da pravi Voditelj Formacije djeluje preko njega.

Katarina Grbavac


Dojmovi sa škole animatora

S obzirom da sam već pet godina u Frami, ove sam godine tek odlučila otići na školu animatora. Animiranje, dakle, nije potpuno nova stvar za mene, ali ova je škola bila.

Stvarno sam naučila što je to zapravo, što to znači i ono najvažnije, kako to primijeniti u svom bratstvu. Voditelji škole su, kao i područno vijeće, odlično odradili svoj dio, a sada je red na meni. Vjerujem da ću postati dobar animator, uz Božju pomoć, i školu animatora preporučam svakome.

Ivana Turac


Kako ćemo druge zapaliti ljubavlju ako sami ne gorimo? Kako da sama gorim? Bila su to pitanja koja sam si puno puta postavila prije ove škole animatora. Zahvaljujući svima na ovoj školi dobila sam odgovore.

Odgovori su bili jednostavni: čitanjem Božje riječi i molitvom. Bog nam govori svaki dan, On je očit, samo smo mi slijepi i gluhi.

Ova škola otvorila mi je oči i uši – ne samo u vođenju susreta, nego i u određenim situacijama u životu. Nadam se da ću znanje koje sam stekla uspjeti prenijeti na bratstvo i da će uroditi plodovima.

Margareta Pejić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s