Korizmena duhovna obnova i samostanski kapitul u Gvozdu

U župi Svetih Petra i Pavla u Gvozdu u srijedu, 28. veljače svećenici franjevci samostanskog područja Svetog Ilije iz Zagreba održali su korizmenu duhovnu obnovu.

Na obnovi su sudjelovala petorica svećenika franjevaca koji su pastoralno angažirani u tri pripadajuće župe Samostana svetog Ilije proroka u Zagrebu (Gvozd, Sesvetska Sopnica i Vojnić): fra Božo Lujić, fra Tomislav Jurić, fra Stipo Karajica, fra Zdravko Dadić i fra Ivo Bošnjak, a zbog bolesti nije mogao sudjelovati fra Ante Ivanović, župnik u Vojniću.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom gvardijana samostanskog područja fra Bože Lujića nazočnoj braći svećenicima, kao i zahvalom fra Tomislavu na spremnom prihvaćanju domaćinstva ove korizmene duhovne obnove i slavlja prvoga ovogodišnjega samostanskog kapitula.

Tema duhovne obnove bila je “Rad – temeljna ljudska i redovnička vrijednost” koju je iscrpno predstavio domaćin i mjesni župnik fra Tomislav Jurić. Iz njegova izlaganja mogle su se čuti glavne značajke rada te smisleni poticaji za budući rad i život u samostanu i župi kao područjima boravka i rada jednog svećenika franjevca.

Na kraju otvorene diskusije na izloženu temu svi su se složili kako treba učiniti sve da svaki čovjek, posebno svećenik, bude zauzet radom i da radeći, uz molitvu, ostvaruje sebi i bližnjemu dobro i radost.

Nakon duhovne obnove održan je i prvi ovogodišnji samostanski kapitul na kojemu su, uz ostalo, svećenici razmatrali pismena pastoralno-financijska godišnja izvješća župa kao pripomoć i smjernice upravi Provincije Bosne Srebrene za organizaciju predstojeće proljetne sjednice.

Bilo je govora o prošloj godini u kojoj je dosta toga lijepog poduzeto na pastoralno-duhovnom i karitativnom planu. Posebno su istaknuli rad s mladima i karitativnu zauzetost te sve veću duhovnu potrebu vjernika za primanje svetih sakramenata.

Uza sve pozitivno što su istaknuli u prošloj godini, spomenuli su i još uvijek dosta teško ekonomsko stanje i nezaposlenost ljudi, zbog čega se dosta vjernika, pa i cjelokupnih obitelji iz svih pobrojanih župa, odlučilo na odlazak i preseljenje u treće zemlje, što će se valjda barem malo zaustaviti u ovoj godini.

Prva ovogodišnja duhovna obnova i slavlje kapitula svećenika franjevaca Zagrebačkoga samostanskog područja završeni su zajedničkim objedom i druženjem u organizaciji domaćina župnika fra Tomislava Jurića i njegovih župljana, na čemu su im gosti na rastanku od srca zahvalili.

Franjevačka informativna agencija (FIA)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s