FOTO: Proslava patrona u župi Blažene Djevice Marije Anđeoske

U četvrtak, 2. kolovoza, na blagdan Svete Marije Anđeoske, u franjevačkoj povijesti poznatijoj kao Porcijunkula, u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici okupio se velik broj vjernika, hodočasnika i štovatelja blažene Djevice Marije od Anđela, kao i brojni prijatelji pristigli iz okolnih zagrebačkih župa.

Proslavi ovogodišnje Gospine svetkovine i župnog patrona prethodila je duhovna priprava kroz slavlje trodnevnice koju je prva dva dana predvodio domaći župnik fra Zdravko Dadić, a treći dan fra Ivica Perić, misionar u Ruandi. Toga dana nakon mise bilo je i predstavljanje nedavno objavljene knjige “Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba” autora Željka Garmaza iz Osijeka o mučki ubijenom misionaru u Ruandi.

Vjernici i hodočasnici tih su se večeri okupljali na pokorničko bogoslužje, krunicu i prigodna razmatranja marijanskih pobožnosti, obavljanje zavjeta i mise s prigodnim nagovorima. Prvi dan trodnevnice bila je duhovna obnova mladih, drugi dan duhovna obnova obitelji, a treći dan tema oprosta, s posebnim naglaskom na dobivanje Porcijunkulskog oprosta.

Posebnost ovog blagdana jest potpuni oprost od grijeha i vremenitih kazni koji se može dobiti uz propisane uvjete: pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu svete ispovijedi, pričestiti se te izmoliti Očenaš, Zdravomariju, Slava Ocu, Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetog Oca.

Na sam blagdan Gospe od Anđela u četvrtak, jutarnju misu u 9 sati predvodio je fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u Republici Hrvatskoj.

Suslavili su gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ilije u Zagrebu dr. fra Božo Lujić, bivši dekan sesvetsko-vugrovečki i župnik u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, župnik župe Presvetog Trojstva u Moravču vlč. Marjan Gradinšćak, župnik župe Svete Barbare u Vrapču vlč. Luka Slijepčević, sopnički župnik fra Zdravko Dadić, trajni đakon Božidar Hadaš, OFS,  novozaređeni đakon i budući mladomisnik sopničke župe Šime Marinović, drugi svećenici iz susjednih župa te brojni članovi OFS-a, Frame i osobe obučene u narodne nošnje svojih zavičaja.

Misi i proslavi nebeske zaštitnice sopničke župe nazočio je i g. Mišo Kutleša, izaslanik gradonačelnika Zagreba g. Milana Bandića sa suradnicima, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete g. Dražen Markota te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem marijanskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem glazbenice Dalije Mock.

U nadahnutoj homiliji propovjednik fra Jure Šarčević govorio je o značenju ove svetkovine kroz povijest, kao i svih drugih svetkovina vezanih uz Mariju Majku Božju, o značenju oprosta, posebno porcijunkulskog, kako za ondašnje prilike, tako posebno za vjernike i štovatelje Majke Božje današnjeg vremena.

Na kraju misnog slavlja sopnički župnik i definitor provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić izrekao riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima i prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja provincijalu Šarčeviću i pozvao okupljene nakon misnog slavlja i blagoslova na nastavak druženja i slavlja ovogodišnje župne svetkovine uz pripremljenu gozbu kršćanskih agapea ljubavi i zajedništva u kriptu župne crkve, a svećenike i druge uzvanike u samostansku blagovaonicu na večeru.

tekst: fra Stipo Karajica, fotografije: Darko Raguž

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s