Marko i Mandica Cetina proslavili 50 godina braka

Samo nekoliko dana poslije navršenih punih pedeset godina od sklapanja zajedničkog braka supružnici Marko i Mandica Cetina su u subotu 24. kolovoza svetom misom, molitvom i zahvalom Bogu u samostansko-župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici obilježili 50. obljetnicu bračnog zajedništva, tzv. zlatni pir.

Obnovili su time zavjete sakramenta ženidbe pred svojom obitelji, rodbinom i prijateljima, te još jednom pred Bogom i svima okupljenima potvrdili svoju čvrstu vjeru, nepokolebljivu ljubav, uzajamno poštivanje i vjernost svih tih godina.

Misno slavlje i obred obnove bračnog zavjeta predvodio je samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, a prigodna misna čitanja i zazive molitve vjernika čitale su unuke Ivona Cetina, Ema i Sanja Pavlović, te obiteljska prijateljica Sonja Batinić.

Marko je iz Bukovca, župa Foča u BiH, rođen 24. kolovoza 1945., a Mandica, rođena Krznarić je iz Kamenice, kod Križpolja, rođena 5. studenoga 1947., vjenčali su se 3. kolovoza 1969. godine u župnoj crkvi Srca Marijina u Foči kod Doboja, pred župnikom i crkvenim vjenčateljem fra Krešimirom Karlovićem te crkvenim vjenčanim kumovima i svjedocima Jozom i Jelom Cetina iz Johovca.

U doživljenih 50 godina braka bilo je dosta radosti, ali i muke, patnje, truda, rada, neimaštine i neizvjesnosti, a sve u cilju očuvanja obiteljskog korijena i zajedništva, kako je u prigodnoj propovijedi slavljenicima istaknuo fra Stipo.

Sve prijetnje i neizvjesnosti vremena nisu u njima dvoma uspjeli zatomiti njihovu ljubav i privrženost rodnom kraju i ognjištu, a opet uliti hrabrost i odlučnost da se pokrenu, jer vladala su teška vremena za život i preživljavanje, te su se njih dvoje ubrzo nakon vjenčanja zbog posla zaputili prvo u Sisak, a kad su 1974. započeli graditi novi obiteljski dom preselili u Zagreb, u naselje Sesvetska Sopnica, gdje i danas zajedno sa sinom Mariom i njegovom obitelji žive u obiteljskoj kući.

Supružnici Marko i Mandica Cetina su u skladnom braku rodili i odgojili dvoje djece; kćer Sanju i sina Marija, od kojih danas imaju rođenih četvero unučadi, koji su im i pod dane mirovine istinska radost i neprocjenjivo bogatstvo.

Nakon mise, zajedničkog čestitanja i fotografiranja slavljenicima je u ime cijele obitelji i okupljenih čestitku i zahvalu izrekla najmlađa unuka Marta i uručila im prigodan dar buket cvijeća, a njihovi fratri svećenici prigodne krunice. Proslava zlatnog bračnog jubileja nastavila se u mjesnom društvenom domu u veselom raspoloženju i pripravljenu gozbu ljubavi i radosti.

Slavlje ovog bračnog jubileja bila je prigoda za zahvalu, čestitku, ujedno i poticaj drugim obiteljima i članovima sopničke župe, da ovakve i slične obiteljske događaje najave i slave, jer obljetnice i događaji, posebno u današnje vrijeme bračne ne doživljavaju i ne slave se svaki dan. Slavljenicima iskrene čestitke za doživljaj i proslavu zlatnog bračnog jubileja.

tekst: S. Karajica, foto: Stipo Cetina

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s