FOTO: Slavlje prve svete pričesti i krizme u našoj župi

Ove godine slavlje šeste i sedme vazmene nedjelje u našoj župi bilo je svečanije.

Na šestu nedjelju 9. svibnja 36 prvopričesnika prvi put primilo je sakrament svete pričesti, a nedjelju poslije, 16. svibnja, 41 krizmanik primio je, po rukama delegata zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, mons. Ivana Šaška, zagrebačkog pomoćnog biskupa, sakrament svete krizme.

Euharistijsko slavlje i podjelu sakramenta pričesti u 11 sati predvodio je fra Zdravko Dadić, gvardijan i župnik, a suslavili su domaći svećenici fra Stipo Karajica, samostanski i župni vikar i prof. fra Božo Lujić u nazočnosti vjernika, roditelja, vjeroučiteljica i školskih učitelja prvopričesnika.

Uvod i završetak nedjeljnoga euharistijskog slavlja bio je prigodan program i pjesme prilagođene prvopričesničkom danu, svibnju i danu posvećenom majkama, zahvalom Majci Nebeskoj i svim zemaljskim majkama koje je, s prvopričesnicima i njihovim roditeljima, pripremila vjeroučiteljica Marija Hadaš. Liturgijsko pjevanje animirao je dječji župni zbor “Zvjezdice svetog Franje” uz glazbenu pratnju voditeljice zbora Sunčice Hadaš.

Središnje euharistijsko slavlje na sedmu vazmenu nedjelju u 11 sati započelo je uvodnim pozdravom krizmanika Luke Nujića i Andreje Žgele biskupu Ivanu Šašku i okupljenim svećenicima prof. fra Anti Crnčeviću, prof. fra Boži Lujiću, fra Zdravku Dadiću i fra Stipi Karajici.

Nakon njih je biskup Šaško pozdravio sve okupljene vjernike, posebno mlade krizmanike i krizmanice, njihove kumove i roditelje riječima:

“Radujem se s vama, dragi krizmanici i krizmanice, kumovi i kume, očevi i majke, djedovi i bake, rodbino i prijatelji krizmanika. Zahvaljujem svima koji su bilo u župi bilo u školi sebe ugradili u otvaranje obzora vjere i oblikovanje ovih mladih života djelovanjem Duha Svetoga”.

Nakon prigodne homilije, obnove krsnih obećanja, polaganja ruku, zaziva dara Duha Svetoga, čime se krizmanici još savršenije vezuju uz Crkvu te obdaruju darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg, uslijedio je najvažniji čin podjela sakramenta svete krizme.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor mladih “Anima Una”, pod ravnanjem Lovre Kneževića, a nedjeljna čitanja i zazive molitve vjernika čitali su krizmanici Božena Babić, Andrej Tomas, Luka Husnjak, Karla Matačić, Ivan Hrnjak, Nikolina Prelec, Ivan Perić i Klara Petrašević.

Na kraju misnog slavlja u ime roditelja, krizmanika i kumova krizmatelju biskupu Šašku je zahvalila majka Daliborka Babić, a krizmanici Bernard Prekpalaj, Dea Buči i Fran Saraf uručili su prigodne darove.

Župnik fra Zdravko zahvalio je biskupu na predvođenju misnog slavlja i podjeli sakramenta krizme, a krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima čestitao njihov dan, a vjeroučiteljicama Ljubi Jurić, Kristini Babić i fra Stipi za pripremu krizmanika kroz školski vjeronauk i župnu katehezu.

Posebno je zahvalio Ljiljani Benčec Miklečić, ravnateljici mjesne Osnovne škole, na prekrasno priređenim i darovanim cvjetnim ukrasima, punih simbolike za oba nedjeljna slavlja te svima zahvalio na uzornom vladanju i poštivanju propisanih epidemioloških mjera zbog pandemije korona virusa.

Poslije završetka misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje prvopričesnika sa svećenicima i vjeroučiteljicom, kao i krizmanika s biskupom i svećenicima.

SK
fotografije: Foto Studio Time

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s