Kruh svetog Ante započeo obnovu dviju kuća u Petrinji

Petrinjci Alojz Tadić i Marin Vučko sa svojim obiteljima, zahvaljujući humanitarno-karitativnoj udrugi franjevačke provincije Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante” i njihovim dobročiniteljima, dobit će priliku krenuti iznova u novim domovima, nakon što im je stare uništio razorni potres 29. prosinca prošle godine.

Ovaj ponedjeljak sisački biskup mons. Vlado Košić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te voditelji “Kruha svetog Ante” fra Stipo Karajica (Zagreb) i fra Petar Karajica (Sarajevo) blagoslovili su temelje kuća za čiju je gradnju prikupljeno 1,35 milijuna kuna.

Tadići već godinu dana žive u kontejneru, a za nekoliko mjeseci, nadaju se, preselit će u čvrsti krov nad glavom.

“U kontejneru to nije dugoročno rješenje. Ja bih voljela da svi mi iz Petrinje koji smo pogođeni ovim potresom dobijemo ovakvo nešto”, rekla je Snježana Tadić.

“Hvala franjevcima na brojnim donacijama i svemu što su, uz Caritas Sisačke biskupije, učinili za stradale na ovom području. Suradnja s Bosnom Srebrenom traje od vremena nakon Domovinskog rata, kad su preuzeli župe Vojnić i Gvozd, a ovo je samo nastavak te suradnje i brige. Ona će ovim obiteljima omogućiti čvrst krov nad glavom”, rekao je sisački biskup Vlado Košić.

Zima u kontejneru neće biti laka.

“Bit će teško, imamo i malu bebu. Grijemo se na klime, koji dan je dobro, a neki i nije, pa onda uključimo malo i radijatore koje imamo sa strane”, kazala je Nikolina Vučak.

“Kruh svetog Ante” ranije je ove godine, zahvaljujući donacijama vjernika iz Australije, izgradio kuću za obitelj Đure Plavljanića iz Jošavice kod Petrinje i Ive Peraka u Glini.

“Zahvaljujemo Bogu, svećenicima koji su ostali uz narod na području zahvaćenom u potresu i koji uz pomoć volontera daju sve od sebe kako bi se ljudima izašlo u susret i ublažile njihove nevolje na terenu. Zahvaljujemo članovima, dobročiniteljima, prijateljima i volonterima “Kruha svetog Ante”, kao i ljudima dobre volje i tvrtkama koji su se uključili i nude svoju pomoć”, rekao je fra Stipo Karajica, voditelj zagrebačke podružnice ove humanitarne udruge.

Caritas Sisačke biskupije pomagao je ljudima od prvog dana teške prirodne katastrofe.

“Obnavljamo isto i postavljamo i neke montažne kuće, tridesetak. To je za starce i višečlane obitelji, odnosno s brojnom djecom. Obnavljamo i naše spomenike kulture koji su stradali, to je oko 30-tak crkvi. Uglavnom te hitne mjere sanacije su napravljene ili se još završavaju, a onda idemo u projektiranje”, rekao je biskup Košić.

“Kruh svetog Ante” dosad je obnovio oko 500 kuća u Bosni i Hercegovini nakon rata, a trenutačno traje obnova desetak kuća u Konjicu.

“To je samo mali doprinos naše franjevačke ljubavi, blizine, zahvalnosti i solidarnosti s tim ljudima, a ujedno i tračak nade i radosti za njih, njihove obitelji pred nadolazeće blagdane i hladnije vrijeme te potaknuti i druge na solidarnost s tim osobama i obiteljima”, dodao je fra Stipo Karajica.

Na Banovini je za nekonstrukcijsku obnovu, koja podrazumijeva popravak dimnjaka, pregradnih i zabatnih zidova te stubišta stiglo oko 7200 prijava, a obnovljeno je svega 780 kuća. U tijeku su radovi na 440 objekata, uklonjeno je njih 416, a oko 9400 prijava odnosi se na konstrukcijsku obnovu, kakva će biti i za ove dvije obitelji.

Josip Tolić

Jedna misao o “Kruh svetog Ante započeo obnovu dviju kuća u Petrinji

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s