Generalni vizitator Vuleta posjetio franjevce Bosne Srebrene u Hrvatskoj

Generalni vizitator franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Bože Vuleta, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, u pratnji tajnika fra Davora Petrovića je u sklopu vizitacije pred provincijski Kapitul u travnju sljedeće godine posjetio je od 3. do 6. prosinca franjevce Bosne Srebrene na službi u Hrvatskoj.

Fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica i prof. fra Stjepan Pavić djeluju u Franjevačkom samostanu svetog Ilije i župi B.D. Marije Anđeoske, fra Ivo Bošnjak u župi Svetog Ante u Vojniću, fra Marko Hrgota župnik je u župi Svetih Petra i Pavla u Gvozdu, a fra Juro Marčinković u župama Gospićko-senjske biskupije Kompolje, Brlog i Vratnik.

Nakon obilaska i pojedinačnih susreta s franjevcima u župama u kojima službuju, vizitator Vuleta je u ponedjeljak 6. prosinca u Samostanu svetog Ilije sudjelovao i radu Kapitula i u zajedništvu s okupljenim franjevcima promišljao o pastoralno-duhovnim i materijalnim stanjem u samostanskom i župnom području, kao i predviđenim pastoralnim reorganizacijama na pastoralno, duhovnom i karitativnom planu.

Ovo područje broji oko 7300 vjernika u 2202 obitelji te se promišljalo o braći koja na tom području duhovno skrbe ne obazirući se na geografske i druge razloge i udaljenost. Pravno i kanonski utemeljeno sjedište ovog samostanskog područja je u Zagrebu od 1994.

U župama se redovito s vjernicima slave svete mise, održavaju župne kateheze za vjeroučenike od trećeg do osmog razreda osnovne škole, za mlade i odrasle susreti su u okviru Frame, a održavaju se i godišnji zavičajni susreti Hrvata vjernika porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a po potrebi i drugi kulturno–umjetnički programi Hrvata iz Hrvatske i BiH.

U svim župama djeluju župni zborovi i vrlo aktivni članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Frame te intenzivna karitativna djelatnost u okviru “Kruha svetog Ante”.

U tijeku vizitacije fra Bože je do sada posjetio franjevce provincije Bosne Srebrene koji rade i djeluju u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Hrvatskoj, a ako epidemiološke okolnosti dopuste, prije saziva i početka provincijskog Kapitula posjetit će i braću u Austriji i Australiji.

Nakon pojedinačnih i zajedničkih razgovora fra Bože je pregledao sve crkvene, kućne i redovničke knjige. Na kraju posjete franjevcima vizitator Vuleta je uputio riječi zahvale za ovaj susret i ohrabrenje u njihovom daljnjem pastoralno-duhovnom i karitativnom djelovanju, a franjevci su mu, uz zahvalu za istinski i bratski susret, zaželjeli Božji blagoslov u ulozi i zadaći generalnog vizitatora, kao i u njegovom franjevačkom poslanju.

fra Stipo Karajica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s