Vodstvo Hrvatske matice iseljenika posjetilo naše fratre

Prigodom Svjetskog dana siromaha izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika (HMI) koje je predvodio ravnatelj Mijo Marić posjetili su u subotu, 12. studenog franjevce Bosne Srebrene na pastoralnoj i karitativnoj službi u Franjevačkom samostanu sv. Ilije proroka u Zagrebu.

Prilikom obilaska samostanskih, župnih i karitativnih prostora u okviru Pastoralno kulturnog centra za vjernike u ovom dijelu grada Zagreba visoke goste su primili fra Stipo Karajica, gvardijan samostana i predsjednik karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante” (KSA) u Hrvatskoj i župnik fra Marinko Baotić te ih upoznali s pastoralno-duhovnim stanjem u samostanu i župi, kao i humanitarno-karitativnim projektima i zadaćama, s posebnim naglaskom na siromašne i gladne u okviru triju pučkih kuhinja KSA i obnovi šest obiteljskih kuća stradalih u potresu na Banovini u nepunih godinu dana nakon potresa.

U izaslanstvu je bio i Ante Mihaljević, član uprave Hrvatske poštanske banke čijim zalaganjem već treću godinu banka prepoznaje i financijski prati humanitarno-karitativne i kulturne programe “Kruha sv. Ante” te je ovo bila prigoda osobno zahvaliti za dosadašnji doprinos i upoznati ih s daljnjim planovima i potrebama, posebno na planu zdravstvene i rehabilitacijske skrbi i pomoći djeci i njihovim roditeljima u okviru dječje poliklinike “Zlatni cekin” u Slavonskom Brodu koju su 1994., uz pomoć subraće iz Italije, osnovali i vode franjevci Bosne Srebrene na čelu s ravnateljem fra Ilijom Jerkovićem.

Ravnatelj HMI-a Mijo Marić franjevce je ukratko upoznao sa stanjem Hrvata u drugim državama i svijetu, gdje su se iz političkih ili ekonomskih razloga obiteljski raselili i pronašli svoje nove domove za život i rad. Ukazao je i na nastojanja Hrvatske matice iseljenika preko nadležnih tijela Republike Hrvatske da pruže potporu svima, posebno Hrvatima u susjednoj Bosni i Hercegovini kroz pomoć i financiranje kulturnih, obrazovnih, humanitarno-karitativnih i drugih programa, pa tako i onih koje franjevci Bosne Srebrene provode na terenu.

Na kraju susreta ravnatelj Marić je zahvalio domaćinima franjevcima na srdačnom prijemu i ugodnom razgovoru te osobno i u ime suradnika i podupiratelja izrazio zadovoljstvo sa svime što su mogli vidjeti i čuti prigodom ovog zajedničkog susreta, zaželjevši im puno snage u ostvarenju duhovne, pastoralne i karitativne misije u Hrvatskoj i šire.

InfoPress KSA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s