Sabor Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko posjetio samostan Sv. Ilije

Jubilarni dvadeset i peti sabor Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko sa sjedištem u Zagrebu održan je u subotu 19. studenoga u Franjevačkom samostanu sv. Ilije u Sesvetskoj Sopnici.

Na saboru je sudjelovalo četrdesetak članova Udruge, a program je započeo Svetom misom koju je predvodio fra Stipo Alandžak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, u koncelebraciji su bili gvardijan samostana Sv. Ilije fra Stipo Karajica i fra Marijan Karaula, član samostanskog bratstva na Gorici u Livnu.

Ravnatelj fra Stipo se u svojoj propovijedi osvrnuo na tekst iz Lukina evanđelja (Lk 18, 1-8) u kojemu Isus postavlja pitanje: “Kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?” i potaknuo sudionike Sabora na razmišljanje o tome što znači vjerovati, kako razlikovati živu vjeru od religije te osobno iskustvo od općih naučenih religijskih obrazaca.

Istaknuo je kako u svim životnim krizama i teškoćama samo živa vjera uspijeva pronaći tragove Boga i prihvatiti Božji put. Takva živa, darovana i u neograničenoj slobodi prihvaćena vjera nije povlastica izabranih nego je svima ponuđena. Vjera za kršćanina nije privatna nego je poziv na djelovanje i svjedočenje. Fra Stipo je zaključio kako na Isusovo pitanje iz Lukina evanđelja svaki vjernik mora odgovoriti iščekujući u vjeri Kristov ponovni dolazak.

U pozdravnom govoru na početku Sabora fra Stipo je izvijestio o radu gimnazije u Visokom, predstavio različite projekte i planove njezinoga djelovanja. Između ostalog, najavio je i održavanje Dana bivših učenika i učenica Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, predviđen za 26. i 27. studenog te nazočne članove Udruge pozvao na sudjelovanje na proslavi.

Fra Marijan Karaula sudionicima je sabora održao aktualnu temu o Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj i stradanju njezinih članova pri kraju Drugog svjetskog rata i poraću, iznijevši činjenice i podatke do kojih je došao u svojim istraživanjima.

Prije podnošenja izvještaja o djelovanju i aktivnostima Statutom predviđenih tijela Udruge, nazočne članove Udruge je pozdravio domaćin gvardijan Samostana sv. Ilije fra Stipo Karajica. U prigodnim riječima prepoznati su franjevačko gostoprimstvo, otvorenost i uzajamnost koje nadahnjuje snaga visočkog susreta i duha, odjelotvoreni u djelovanju članova udruge s bosanskim i hercegovačkim franjevcima.

U godišnjem izvješću predsjednik Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko u Zagrebu Vinko Hrkać predstavio je rad udruge i projekte koji su na programu za ovu i sljedeću godinu, istaknuvši posebno organiziranje “Dies academicusa” o nekadašnjem visočkom profesoru fra Šimi Šimiću. Istaknuo je i vrijednost susreta članova jedne generacije i članova udruge više generacija, zbog čega je jako važno raditi na članstvu kroz različite aktivnosti Udruge.

Glazbeno duhovni sastav RiM, predvođen Slavkom Nedićem, popratio je i obogatio liturgijsko slavlje kao i sam rad 25. sabora udruge koji je završio zajedničkim objedom i druženjem.

Vinko Bakula

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s